Tandpijn is een vervelende klacht die je dagelijks functioneren kan beïnvloeden. Er zijn verschillende oorzaken van tandpijn, zoals gaatjes, ontstekingen, afgebroken tanden of vullingen, maar ook stress. Stress kan op verschillende manieren tandpijn veroorzaken of verergeren. In dit artikel leggen we uit hoe dat komt en wat je eraan kunt doen.
Stress is een reactie van je lichaam op een situatie die als bedreigend of uitdagend wordt ervaren. Stress zorgt ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt om te vechten of te vluchten. Dit gebeurt door de aanmaak van stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. Deze hormonen hebben allerlei effecten op je lichaam, zoals:
- Een verhoogde hartslag en bloeddruk
- Een snellere ademhaling
- Een verminderde spijsvertering
- Een verlaagde weerstand
- Een verhoogde spierspanning
Deze effecten zijn nuttig als je in een gevaarlijke situatie zit, maar als je langdurig of vaak stress hebt, kunnen ze ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Zo kan stress leiden tot tandpijn door de volgende mechanismen:
- Een verlaagde weerstand maakt je vatbaarder voor infecties in je mond, zoals tandvleesontsteking of wortelpuntontsteking. Deze infecties kunnen pijn veroorzaken in je tanden of kiezen.
- Een verhoogde spierspanning kan ervoor zorgen dat je onbewust je kaken op elkaar klemt of met je tanden knarst, vooral ’s nachts. Dit heet bruxisme en kan leiden tot slijtage, scheurtjes of breuken in je tanden of kiezen, waardoor ze gevoeliger worden voor pijn.
- Een verminderde spijsvertering kan leiden tot een droge mond, waardoor er minder speeksel wordt geproduceerd. Speeksel beschermt je gebit tegen zuuraanvallen en bacteriën, dus een droge mond kan het risico op gaatjes en ontstekingen vergroten.
Wat kun je doen om stres gerelateerde tandpijn te voorkomen of te verminderen?
Het is belangrijk om de oorzaak van je stress aan te pakken en te leren hoe je beter met stress kunt omgaan. Dit kun je doen door bijvoorbeeld:
- Je grenzen te bewaken en nee te zeggen als je te veel hooi op je vork neemt
- Ontspanningsoefeningen te doen, zoals ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie
- Voldoende te slapen, te bewegen en gezond te eten
- Leuke dingen te doen waar je energie van krijgt, zoals hobby’s, sporten of afspreken met vrienden
- Professionele hulp te zoeken als je stressklachten aanhoudend of ernstig zijn
Daarnaast is het ook belangrijk om goed voor je gebit te zorgen en regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en behandeling. Je kunt de volgende tips volgen om je gebit gezond te houden:
- Poets twee keer per dag je tanden met een fluoride tandpasta
- Flos of gebruik een tandenstoker om de ruimtes tussen je tanden schoon te maken
- Spoel na het eten of drinken van zure of zoete producten je mond met water
- Drink voldoende water om een droge mond te voorkomen
- Gebruik een speciale tandpasta of gel voor gevoelige tanden als je daar last van hebt
- Gebruik een bitje of spalk als je last hebt van bruxisme
Tandpijn door stress is geen onschuldig probleem en kan wijzen op een onderliggende aandoening in je mond of in je lichaam. Negeer de pijn niet en raadpleeg je tandarts als de pijn aanhoudt of verergert. Je tandarts kan de oorzaak van je tandpijn vaststellen en een passende behandeling geven. Ook kan je tandarts je advies geven over hoe je stress kunt verminderen en je gebit kunt beschermen.
Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
1185 LD Amstelveen
020 345 1534