Wanneer je op het internet zoekt naar psychische klachten en behandelingen zie je verschillende soorten therapieën staan. Cognitieve gedragstherapie (CGT) komt waarschijnlijk als een van de eerste zoekresultaten naar boven. Niet gek, want dit is een van de meest gebruikte (en meest onderzochte) therapievormen in Nederland. Maar wat is CGT precies? En wanneer wordt het ingezet? Wij geven antwoord op al je vragen.
Wat is cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie, ook wel afgekort als CGT, is een bewezen effectieve therapievorm. Tijdens CGT staan je gedachten, gevoelens en gedrag centraal. Je gaat samen met een gecertificeerde psycholoog aan de slag met het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen. Want deze denkpatronen kunnen je flink in de weg staan, vaak zonder dat je het door hebt. Dit doe je voornamelijk door gesprekken te voeren, maar je krijgt in sommige gevallen ook huiswerk mee naar huis.
Wanneer is het effectief?
Cognitieve gedragstherapie is bewezen effectief bij verschillende psychische klachten. Zo wordt het onder andere ingezet bij angststoornissen, depressie en stress. Hieronder bespreken we hoe CGT kan helpen bij de genoemde psychische klachten.
- Angststoornissen
Een angststoornis heeft een grote impact op je leven. Zo kan een sociale angst ervoor zorgen dat je jezelf afzondert. Tijdens CGT ligt de focus op het veranderen van gedachten die angst veroorzaken, zoals bijvoorbeeld de gedachte dat anderen je niet leuk vinden.
- Depressie
Een depressie zorgt voor sombere en neerslachtige gevoelens. CGT wordt ingezet tijdens de behandeling van een depressie aangezien het helpt bij het veranderen van negatieve gedachten over jezelf en iedereen en alles om je heen.
- Stress
Ook bij stress is CGT bewezen effectief gebleken. Het helpt onder andere bij het aanleren van nieuwe manieren om met stress om te gaan.
Online cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie is zowel online als offline te volgen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat online CGT net zo effectief kan zijn als ‘reguliere’ therapie in een psychologenpraktijk. Bovendien biedt online therapie bij De Online Psycholoog een aantal grote voordelen. Zo hoef je de deur niet uit en heb je dus geen reistijd; ideaal als je het druk hebt. Maar ook voel je je meer op je gemak omdat je vanuit je eigen vertrouwde omgeving contact hebt met een psycholoog. En dit heeft weer een positief effect op de resultaten van de behandeling.