Gezond zijn voorop!

Ondersteuning van de motoriek bij het kind

Motoriek speelt een essentiële rol bij de algemene ontwikkeling van het kind. Niet alleen sociaal, maar ook lichamelijk heeft het kind voordelen aan het dansen. Het ondersteunt de motoriek bij het kind. Het helpt en leert de peuter hoe soepel te bewegen op de tonen van de muziek. Maar ook in sociale aangelegenheden en omstandigheden buiten de dansschool activiteiten. Optimaal kunnen bewegen is noodzakelijk om zaken te kunnen betasten, vastpakken, vasthouden en verplaatsen. Denk maar aan de bewegingen, waarbij het kind leert lopen, fietsen, skaten en overige spelen. Bij het opgroeien, werkt het kind aan zijn evenwicht. De juiste balans op na te houden bij het maken van zijn eerste stappen is daarbij belangrijk. Daarom wordt bij de danslessen extra aandacht besteed aan de motorische en conditionele ontwikkeling. Dansen helpt hem om zijn bewegingen onder controle te houden. Hoe gebeurt dat? Dit komt door het maat- en ritmegevoel bij de kinderen tijdens het dansen. Dit maat- en ritmegevoel vraagt ook een zekere mate van hersenactiviteit bij het kind. 

Motoriek

Het begrip motoriek maakt het onderscheid tussen grove en fijne motoriek. Grove motoriek betreft grote bewegingen met de romp, armen en benen. Van fijne motoriek is er sprake bij meer subtiele bewegingen en handbeweging, zoals bewegen van de vingers, typen, tekenen, plakken, een kraal vastpakken, knippen en een potlood gebruiken. Dansen stimuleert beide vormen van motoriek. Dansen heeft een directe invloed op de grove motoriek en wel bij het maken van de dansbewegingen en het vormen dan de danspasjes. Het kind traint zich daarbij in het bewaren van het evenwicht, maar daarnaast ook het hebben van controle op de kleinere en subtiele bewegingen. Motoriek ontstaat door een nauwkeurig samenspel van botten, gewrichten, bindweefsel, spieren, zenuwen, ruggenmerg en hersenen. Het is een samenspel die erin moet resulteren dat alle onderdelen goed samen functioneren om normaal te kunnen bewegen. 

Vijf motorische basisvaardigheden

Het fysieke prestatievermogen van het kind wordt bepaald door zijn uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, techniek & coördinatie en lenigheid. Deze onderdelen worden dan ook gecategoriseerd als de vijf motorische basisvaardigheden. Het zijn echt deze basisvaardigheden die het kind nodig heeft om een professionele danser te zijn. 

GLO Entertainment Live
Remmerdenplein 100
1106 AK Amsterdam

https://www.glo-entertainment-live.com/